Jabłka pod jaglaną kruszonką
(4)
50 minut
12 osób
łatwy
Wartości odżywcze
207 kcal / 1 porcję (108 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność191.42 kcal9.57%
-
Białko3.03 g6.06%
-
Węglowod.23.30 g8.63%
-
Tłuszcze10.26 g14.66%
-
Błonnik2.07 g8.28%
-
GDA9.57 %
Składniki
- Jabłko - 800g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 140g (9 ⅓ łyżki stołowej)
- Cukier puder - 40g (8 łyżeczek)
- Oliwa z oliwek - 50g (5 łyżek stołowych)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Kasza jaglana sucha - 30g
- Cynamon mielony - 1g (¼ łyżeczki)
- Masło ekstra - 80g (16 łyżeczek)
- Cukier brązowy - 50g (10 łyżeczek)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 2: Jabłka obierz i przekrój na ćwiartki, a następnie na mniejsze cząstki. Rozłóż w formie.
KROK 3: W średniej misce wymieszaj 75g mąki, cukier puder, oliwę, proszek do pieczenia i jaja. Całość wylej równomiernie na ułożone jabłka i zapiekaj ok. 20 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i zwiększ jego temperaturę do 200 stopni.
KROK 4: W drugiej misce połącz resztę mąki z cynamonem, z masłem i kaszą. Rozdrobnij całość w palcach tworząc kruszonkę. Dodaj cukier brązowy i wymieszaj. Gotową kruszonką posyp ciasto i piecz kolejne 20 minut.
Podawaj na ciepło z kleksem greckiego jogurtu, lub lodami.