Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Kakaowe naleśniki gryczane z jablkiem

(2)
25 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
335 kcal / 1 porcję (232 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    144.35 kcal
    7.22%
  • Białko
    6.81 g
    13.62%
  • Węglowod.
    23.50 g
    8.7%
  • Tłuszcze
    2.91 g
    4.16%
  • Błonnik
    1.31 g
    5.24%
  • GDA
    7.22 %
Składniki
  • Mąka gryczana - 210g (1 ½ szklanki)
  • Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)
  • Siemię lniane - 15g (1 ½ łyżki stołowej)
  • Cukier brązowy - 15g (3 łyżeczki)
  • Kakao 16%, proszek - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 460g
  • Jabłko - 200g
  • Ser twarogowy półtłusty - 200g (10 łyżek stołowych)
  • Jogurt typu greckiego - 2g (¼ łyżki stołowej)
  • Cukier waniliowy - 12g (3 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, zmielone siemie lniane, kakao i cukier. Dodawaj mleko i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta naleśnikowego.

KROK 2: Na patelni, na średnim ogrniu rozgrzej kilka kropel oleju. Wykładaj porcję ciasta i smaż do momentu pokazania się pęcherzyków powietrza. Obróć na drugą stronę i dalej podsmażaj. Czynność powtarzaj do momentu wykorzystania całego ciasta.

KROK 3: Twaróg wymieszaj z cukrem i jogurtem greckim. Gotowe naleśniki faszeruj serkiem, zawijaj w rulon i układaj porcję jabłka.

Smacznego!