Puszyste ciasto bananowe z płatkami owsianymi
(2)
45 minut
12 osób
łatwy
Wartości odżywcze
224 kcal / 1 porcję (86 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność260.57 kcal13.03%
-
Białko5.57 g11.14%
-
Węglowod.36.72 g13.6%
-
Tłuszcze10.67 g15.24%
-
Błonnik2.27 g9.08%
-
GDA13.03 %
Składniki
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 180g (12 łyżek stołowych)
- Mąka gryczana - 80g (½ szklanki)
- Soda oczyszczona - 5g (1 ⅔ szczypty)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Kardamon mielony - 0.5g (¼ łyżeczki)
- Cukier brązowy - 70g (14 łyżeczek)
- Masło ekstra - 110g (22 łyżeczek)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Banan - 300g
- Maślanka naturalna 0,5 % tłuszczu - 120g (½ szklanki)
- Płatki owsiane górskie - 50g (5 łyżek stołowych)
- Cukier puder - 15g (3 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
KROK 2: Do miski przesiej mąki, sodę, sól, cynamon i kardamon. Dobrze wszystko wymieszaj.
KROK 3: W drugiej misce utrzyj masło z cukrem, dodaj jajka i miksuj do uzyskania puszystej, gładkiej masy. Następnie dorzuć banany i ponownie wszystko utrzyj.
KROK 4: Mieszankę mąk dorzuć do bananów i całość dokładnie połącz. Dodaj płatki owsiane, maślanke i wymieszaj.
KROK 5: Gotową masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 35 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.
Smacznego!