Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Barszcz czerwony zabielany

(4)
80 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
413 kcal / 1 porcję (584 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    70.67 kcal
    3.53%
  • Białko
    2.09 g
    4.18%
  • Węglowod.
    10.89 g
    4.03%
  • Tłuszcze
    2.86 g
    4.09%
  • Błonnik
    1.66 g
    6.64%
  • GDA
    3.53 %
Składniki
  • Wywar warzywny - 240g (szklanka)
  • Buraki gotowane - 1000g
  • Marchew - 90g
  • Pietruszka, korzeń - 40g
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Seler korzeniowy - 60g
  • Por - 52g (¼ sztuki)
  • Śmietana, 18% tłuszczu - 100g (4 łyżki stołowe)
  • Liść laurowy - 1g (2 sztuki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Ziemniaki, późne - 600g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Marchewki, pietruszkę i seler dokładnie umyj, obierz i pokrój na 2-3 kawałki.

KROK 2: W garnku zagotuj 2 litry wody. Wrzuć pokrojone wcześniej warzywa, wsyp obrane i pokrojone w kostkę świeże buraki. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu ok. 45-60 minut. W tym czasie obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie.

KROK 3: Dopraw solą i pieprzem do smaku (możesz użyć także ulubonych ziół), ewentualnie zakwasić niewielką ilością soku z cytryny. Następnie przecedź barszcz, oddzielając warzywa (jeśli lubisz, możesz zostawić je w wywarze).

KROK 4: Śmietanę rozmieszaj w kubku z niewielką ilością barszczu, wlej do zupy i wymieszaj.

KROK 5: Ziemniaki wyłóż na talerz i zalej je barszczem. Posyp koperkiem lub natką pietruszki.

Smacznego!