Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Barszcz ukraiński z białą fasolą

(4)
30 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
242 kcal / 1 porcję (461 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    52.45 kcal
    2.62%
  • Białko
    1.28 g
    2.56%
  • Węglowod.
    8.43 g
    3.12%
  • Tłuszcze
    2.29 g
    3.27%
  • Błonnik
    1.21 g
    4.84%
  • GDA
    2.62 %
Składniki
  • Marchew - 90g
  • Buraki gotowane - 1000g
  • Seler korzeniowy - 45g
  • Ziemniaki - 600g (8 sztuk)
  • Wywar warzywny - 960g (4 szklanki)
  • Śmietana, 18% tłuszczu - 50g (2 łyżki stołowe)
  • Por obrany - 2g
  • Fasola biała, nasiona suche - 4g
  • Liść laurowy - 1g (2 sztuki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Wszystkie warzywa umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Zagotuj wodę i sporządź z warzyw wywar. Do wrzątku włóż ziele angielskie i listek laurowy, dodaj marchewkę, buraki i seler. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.

KROK 2: W osobnym garnuszku, w posolonej wodzie ugotuj ziemniaki. Odcedź i przełóż do barszczu.

KROK 3: Fasolę z puszki przepłucz i również włóż do zupy (w sezonie zamiast fasoli z puszki możesz wykorzystać bób i fasolkę szparagową, jeśli lubisz, możesz dodać także odrobinę pokrojonej w kostkę białej kapusty).

KROK 4: Śmietanę rozmieszaj w kubku z niewielką ilością barszczu, wlej do zupy i wymieszaj.

KROK 5: Zagotuj. Zupę dopraw solą, pieprzem i cukrem oraz ew. sokiem z cytryny.

Smacznego!