Marchewkowy krem z curry i kaszą jaglaną
(3)
50 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
274 kcal / 1 porcję (198 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność138.24 kcal6.91%
-
Białko3.43 g6.86%
-
Węglowod.13.20 g4.89%
-
Tłuszcze8.87 g12.67%
-
Błonnik2.46 g9.84%
-
GDA6.91 %
Składniki
- Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
- Marchew - 300g
- Mleczko kokosowe - 250g (25 łyżek stołowych)
- Curry - 10g (3 ⅓ łyżeczki)
- Sól biała - 2.5g (5 szczypt)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 5g (½ łyżki stołowej)
- Dynia, pestki - 20g (2 łyżki stołowe)
- Orzechy nerkowca - 20g
- Siemię lniane - 10g (łyżka stołowa)
- Curry - 6g (2 łyżeczki)
- Kasza jaglana sucha - 70g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Cebulę drobno posiekaj, marchew obierz i pokrój w talarki. Orzechy i nasiona lekko podpraż na suchej patelni.
KROK 2: W garnku rozgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę i podsmażaj ok. 3-5 minut. Następnie dorzuć marchew, dodaj mleko kokosowe i 3 szklanki wody i zagotuj.
KROK 3: Do garnka dodaj curry i kaszę jaglaną. Zmniejsz ogień i całość gotuj do miękkości kaszy, ok. 25 minut. Następnie zmiksuj wszystko blenderem do uzyskania kremowej konsystencji.
KROK 4: Zupę rozkładaj na talerzę i posyp prażonymi nasionami.
Smacznego!