Sałatka z komosą ryżową i krewetkami
-
Kaloryczność103.82 kcal5.19%
-
Białko6.99 g13.98%
-
Węglowod.10.51 g3.89%
-
Tłuszcze3.70 g5.29%
-
Błonnik1.81 g7.24%
-
GDA5.19 %
- Krewetki tygrysie mrożone - 200g (13 ⅓ sztuki)
- Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
- Wytrawne białe wino - 50g (⅓ lampki)
- Quinoa - komosa ryżowa - 90g (½ szklanki)
- Sól biała - 1.5g (3 szczypty)
- Marchew - 100g
- Papryka czerwona - 200g (sztuka)
- Ogórek gruntowy - 140g (4 sztuki)
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Sok z limonki - 15g (5 łyżeczek)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Sos sojowy - 10g (2 łyżeczki)
- Cukier - 6g (łyżeczka)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Przygotuj krewetki. Mrożone krewetki włóż do miski, zalej letnią wodą i zostaw do rozmrożenia. Następnie natnij lekko nożem wzdłuż tułowia i usuń czarne jelito. Opłucz i dokładnie je osusz.
KROK 2: Na patelni, na maśle podsmaż czosnek, włóż krewetki i smaż ok. minutę. Następnie zalej winem i poczekaj aż odparuje. Zmniejsz ogień do średniego, krewetki przełoż na drugą stronę i smaż koleją minutę. Dorzuć posiekaną pietruszkę i resztę masła i odstaw z ognia.
KROK 3: Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zostaw do przestudzenia. Z soku z limonki, sosu sojowego, oleju, cukru i pieprzu przygotuj dressing. Obtocz w nich usmażone krewetki.
KROK 4: Do miski wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę, ogórka i marchew oraz posiekaną cebulę. Dorzuć ugotowaną kaszę i krewetki. Wymieszaj całość, na koniec posyp świeżo posiekaną pietruszką.
Smacznego!