Pieczone jabłka z pistacjami i migdałami
(31)
35 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
193 kcal / 1 porcję (174 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność110.90 kcal5.55%
-
Białko1.94 g3.88%
-
Węglowod.15.31 g5.67%
-
Tłuszcze5.83 g8.33%
-
Błonnik2.73 g10.92%
-
GDA5.55 %
Składniki
- Jabłko - 900g
- Orzechy pistacjowe - 30g
- Migdały - 50g (50 sztuk)
- Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
- Miód pszczeli - 36g (3 łyżeczki)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Laska wanilii - 1.5g (sztuka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
KROK 2: Pistacje obierz, a następnie posiekaj je wraz z migdałami.
KROK 3: Odkrój 1/3 górnej części jabłek i wytnij gniazda nasienne.
KROK 3: W rondelku rozpuść masło, dodaj miód, posiekane pistacje i migdały, ziarenka wanilii oraz cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj.
KROK 4: Tak przygotowaną masę przełóż do jabłek, nastepnie przykryj je wcześniej ściętą górą i ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 20 minut.
Smacznego!