Zupa pomidorowa z makaronem
-
Kaloryczność40.89 kcal2.04%
-
Białko1.60 g3.2%
-
Węglowod.7.86 g2.91%
-
Tłuszcze0.94 g1.34%
-
Błonnik0.98 g3.92%
-
GDA2.04 %
- Pomidor - 1000g
- Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
- Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)
- Cukier - 12g (2 łyżeczki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Makaron dwujajeczny z semoliny - 100g
- Jogurt typu greckiego - 80g (4 łyżki stołowe)
- Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Do dużego płaskiego garnka włóż pokrojone pomidory i obraną oraz pokrojoną cebulę. Zagotuj, przykryj i duś pod przykryciem przez 1 godzinę, od czasu do czasu zamieszaj.
KROK 2: Zupę przelej przez sito do drugiego garnka i przetrzyj ją pozostawiając na sicie jedynie resztki pestek, skórek i szypułek (pozostanie ich bardzo mało). Zupę możesz przed przetarciem rozdrobnić z grubsza ręcznym blenderem.
KROK 3: Do przetartej zupy dodaj bulion i zagotuj, dopraw do smaku solą, cukrem, a następnie dodaj makaron (długi połam na kawałki) i zagotuj. Gotuj jeszcze przez kilka lub kilkanaście minut do momentu, aż makaron będzie odpowiednio miękki, od czasu do czasu zamieszaj.
KROK 4: Zupę rozlej do talerzy, dodaj łyżkę jogurtu greckiego i posyp posiekaną natką pietruszki.
* Zupa pomidorowa z makaronem to tradycyjne danie obiadowe kuchni polskiej. W zależności od regionu, do zupy zwyczajowo można oprócz makarony dodawać także kluski lane, zacierki, ryż lub ziemniaki. Dodatek skrobiowy wzbogaca wartość odżywczą zupy, a także sprawia, że staje się bardziej pożywna.
Smacznego!