Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Grillowany bakłażan faszerowany serowo-ziołową kaszą jaglaną

(9)
35 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
372 kcal / 1 porcję (239 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    155.98 kcal
    7.8%
  • Białko
    4.05 g
    8.1%
  • Węglowod.
    24.18 g
    8.96%
  • Tłuszcze
    5.81 g
    8.3%
  • Błonnik
    2.33 g
    9.32%
  • GDA
    7.8 %
Składniki
  • Bakłażan - 240g
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Serek naturalny - 50g (2 łyżki stołowe)
  • Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
  • Kasza jaglana sucha - 100g
  • Natka pietruszki siekana - 12g (2 łyżeczki)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)
  • Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
  • Cebula czerwona - 20g (¼ sztuki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Umyty bakłażan pokrój na centymetrowej grubości plastry. Posyp je solą i pieprzem z obu stron. Odstaw na 5 minut, a następnie natłuść delikatnie oliwą.

KROK 2: W tym czasie nagrzej patelnię grillową i zgrilluj plastry bakłażana do momentu, aż warzywo stanie się miękkie. Po zgrillowaniu przełóż plastry z powrotem na talerz. Ostudź.

KROK 3: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną zalej dwukrotnie większą ilością wody i gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut na małym ogniu. Ostudź.

KROK 4: W oddzielnej misce wymieszaj ze sobą serek naturalny i miód. W kolejnej misce wymieszaj ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, zioła, posiekaną w drobną kosteczkę czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, sól i pieprz.

KROK 5: Na plastrach bakłażana rozsmaruj serek zmieszany z miodem. Następnie wyłóż przygotowaną masę jaglaną tak, by pokryła cały plaster cienką warstwą. Zawijaj delikatnie bakłażan w rulon. Odłóż na talerz.

*Przed podaniem posyp rulony bakłażana podprażonymi mielonymi migdałami i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!