Czekoladowy budyń jaglany
(3)
25 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
395 kcal / 1 porcję (216 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność182.96 kcal9.15%
-
Białko6.00 g12%
-
Węglowod.33.10 g12.26%
-
Tłuszcze3.77 g5.39%
-
Błonnik2.20 g8.8%
-
GDA9.15 %
Składniki
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 240g (szklanka)
- Kasza jaglana sucha - 90g
- Daktyle, suszone - 50g
- Kakao 16%, proszek - 40g (4 łyżki stołowe)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i przepłucz kilka razy pod zimną wodą. Wsyp ją do garnka, zalać mlekiem i gotować ok 15 minut do momentu, aż wchłonie całe mleko. Następnie wyłączyć gaz i odstawić na ok. 10 minut.
KROK 2: Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Następnie wszystkie składniki łącznie z kaszą zmiksuj w malakserze do uzyskania gładkiej masy - konsystencji budyniu. Przełóż do miseczek i odstaw na ok. godzinę do lodówki.
Wierzch możesz posypać startą gorzką czekoladą.
Smacznego!