Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Czekoladowy budyń jaglany

(3)
25 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
395 kcal / 1 porcję (216 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    182.96 kcal
    9.15%
  • Białko
    6.00 g
    12%
  • Węglowod.
    33.10 g
    12.26%
  • Tłuszcze
    3.77 g
    5.39%
  • Błonnik
    2.20 g
    8.8%
  • GDA
    9.15 %
Składniki
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 240g (szklanka)
  • Kasza jaglana sucha - 90g
  • Daktyle, suszone - 50g
  • Kakao 16%, proszek - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i przepłucz kilka razy pod zimną wodą. Wsyp ją do garnka, zalać mlekiem i gotować ok 15 minut do momentu, aż wchłonie całe mleko. Następnie wyłączyć gaz i odstawić na ok. 10 minut.

KROK 2: Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Następnie wszystkie składniki łącznie z kaszą zmiksuj w malakserze do uzyskania gładkiej masy - konsystencji budyniu. Przełóż do miseczek i odstaw na ok. godzinę do lodówki.

Wierzch możesz posypać startą gorzką czekoladą.

Smacznego!