Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Sezamowo-jaglany chleb śniadaniowy

(17)
40 + czas pieczenia
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
397 kcal / 1 porcję (159 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    249.83 kcal
    12.49%
  • Białko
    7.24 g
    14.48%
  • Węglowod.
    37.29 g
    13.81%
  • Tłuszcze
    8.77 g
    12.53%
  • Błonnik
    4.41 g
    17.64%
  • GDA
    12.49 %
Składniki
  • Nasiona chia - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Woda mineralna niegazowana - 120g (½ szklanki)
  • Drożdże instant w proszku - 8g
  • Cukier - 24g (4 łyżeczki)
  • Woda ciepła - 360g (1 ½ szklanki)
  • Kasza jaglana sucha - 350g
  • Quinoa - komosa ryżowa - 90g (½ szklanki)
  • Ryż brązowy surowy - 90g (½ szklanki)
  • Tapioka, granulat - 48g (4 łyżki stołowe)
  • Siemię lniane - 70g (7 łyżek stołowych)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1.5g (3 szczypty)
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Słonecznik, nasiona - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Sezam, nasiona - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Zmiel na mąkę w młynku do kawy kaszę jaglaną, komosę ryżową, ryż brązowy, tapiokę oraz 5 łyżek siemienia lnianego.

KROK 2: Na patelni bez tłuszczu podpraż pestki słonecznika i dwie pozostałe łyżki siemienia lnianego. Usuń pestki z patelni i podpraż pestki sezamu. Połącz wszystkie pestki i nasiona razem. Wymieszaj. 1 łyżeczkę mieszaniny zachowaj. Posłuży jako posypka na górę gotowego chleba.

KROK 3: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. W małe miszeczce namocz nasiona chia w 1/2 szklanki wody. Pozostaw na około 15 minut by zgęstniało.

KROK 4: W średniej wielkości misce wymieszaj drożdże z cukrem i letnią wodą. Delikatnie wszystko wymieszaj, nakryj płócienną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do momentu, aż mieszanina nieco wyrośnie tworząc piankowatą strukturę.

KROK 5: W międzyczasie w dużej misce wymieszaj zmielone na mąkę kasze i siemię lniane oraz sól. Do wyrośniętej masy drożdżowej dodaj oliwę z oliwek i delikatnie wymieszaj.

KROK 6: Za pomocą ręcznej trzepaczki do wymieszanych mąk dodawaj namoczone nasiona chia oraz rozczyn drożdżowy. Na koniec dodaj ostudzone nasiona i pestki. Dopraw do smaku i całość wymieszaj.

KROK 7: Przygotowane ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wyrównaj powierzchnie łyżką i posyp ją resztką nasion. Piecz przez 80-85 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 st. C i podpiecz jeszcze przez 25 minut lub do momentu, aż skórka chleba dobrze zbrązowieje i stanie się chrupiąca.

Smacznego!