Owsiane ciasteczka z żurawiną
-
Kaloryczność359.46 kcal17.97%
-
Białko6.90 g13.8%
-
Węglowod.48.36 g17.91%
-
Tłuszcze16.15 g23.07%
-
Błonnik6.14 g24.56%
-
GDA17.97 %
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 100g (6 ⅔ łyżki stołowej)
- Płatki owsiane górskie - 100g (10 łyżek stołowych)
- Żurawina suszona - 72g (6 łyżek stołowych)
- Orzechy włoskie - 40g (10 sztuk)
- Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Nasiona chia - 30g (3 łyżki stołowe)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Banan - 120g
- Olej kokosowy - 50g
- Miód pszczeli - 60g (5 łyżeczek)
- Aromat waniliowy - 4g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 2: Do dużej miski wsyp mąkę, sól, sodę, cynamon, płatki owsiane, posiekane orzechy włoskie, nasiona chia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj suszoną żurawinę i ponownie wymieszaj.
KROK 3: W garnuszku rozpuść olej kokosowy. Dodaj miód, aromat waniliowy i mieszaj do momentu połączenia się składników.
KROK 4: Dojrzałego banana dokładnie rozgnieć widelcem (lub możesz zmiksować go w blenderze) i powoli dodawaj uprzednio przygotowaną mieszaninę, cały czas mieszając.
KROK 5: Następnie mokre składniki dodaj do suchych i delikatnie wymieszaj je łyżką, do całkowitego ich połączenia. Jeśli masa będzie za gęsta, można dodać ciepłej wody.
KROK 6: Ciasto nakładaj porcjami za pomocą łyżki na blaszkę. Piecz ciasteczka przez około 15-18 minut, aż będą złociste. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i po wstępnym przestudzeniu, zdejmij sie z blaszki i ułóż je na kratce.
Smacznego!