Awokado faszerowane pomidorową soczewicą
-
Kaloryczność159.19 kcal7.96%
-
Białko4.70 g9.4%
-
Węglowod.15.14 g5.61%
-
Tłuszcze10.43 g14.9%
-
Błonnik3.39 g13.56%
-
GDA7.96 %
- Awokado - 280g
- Soczewica czerwona, nasiona suche - 80g
- Cebula czerwona - 100g (sztuka)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Przecier pomidorowy - 120g (½ szklanki)
- Pomidor suszony w oleju - 80g (4 plastry)
- Kukurydza, konserwowa - 45g (3 łyżki stołowe)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
- Papryka słodka, wędzona - 2g (szczypta)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
KROK 2: Awokado przekrój wdłuż, a następnie delikatnie je otwórz okręcając owoc. Pestkę usuń.
KROK 3: Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
KROK 4: W międzyczasie czosnek i cebulę obierz i drobno posiekaj. Na rozgrzany na patelni olej wrzuć warzywa i smaż do momentu lekkiego zbrązowienia. Dodaj pokrojne suszone pomidory i smaż przez ok. 2 minuty.
KROK 5: Do usmażonych warzyw dodaj soczewicę i odsączoną kukurydzę i delikatnie podsmaż. Następnie wlej przecier pomidorowy, dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylię, wędzoną i ostrą paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj.
KROK 6: Tak przygotowane nadzienie nakładaj łyżką na awokado, a następnie piecz przez 15 minut.
*W wersji mniej dietetycznej, awokado przed włożeniem do piekarnika może posypać tartym serem żółtym.
**Podawaj z upieczonymi batatami i sałatką.
Smacznego!