Kotleciki z komosy z jajkiem i szpinakiem
-
Kaloryczność208.03 kcal10.4%
-
Białko11.60 g23.2%
-
Węglowod.22.42 g8.3%
-
Tłuszcze8.57 g12.24%
-
Błonnik2.38 g9.52%
-
GDA10.4 %
- Quinoa - komosa ryżowa - 180g (szklanka)
- Bułka tarta - 140g (17 ½ łyżki stołowej)
- Jaja kurze surowe - 400g (8 sztuk)
- Białko jaja kurzego - 100g (4 sztuki)
- Cebula dymka - 60g (3 sztuki)
- Ser, Cheddar pełnotłusty - 45g
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Szpinak młody - 50g (2 garście)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu, lekko ostudź.
KROK 2: Do miski przełóż ostudzoną komosę, dodaj 2 jaja, 4 białka jaj, posiekaną cebulkę, ser i bułkę tartą. Dopraw według uznania, wymieszaj i odstaw na kilka minut.
KROK 3: Z masy uformuj 6 kotlecików. Na patelni rozgrzej olej i przysmażaj kotleciki do zarumienienia, kilka minut z obydwu stron. Usmażone zostaw pod przykryciem.
KROK 4: Jajka w koszulce: Jajko przelej do miseczki. W wysokim garnku zagotuj wodę. Trzepaczką bądź widelcem utwórz w wodzie wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlej jajko z miseczki. Przestań mieszać i gotuj jajko ok. 3 minuty. Po tym czasie wyciągnij je łyżką i osusz na ręczniku.
KROK 5: Na talerzu układaj kotlecika, porcję szpinaku i jajko w koszulce. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
Smacznego!