Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Kotleciki z komosy z jajkiem i szpinakiem

(35)
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
346 kcal / 1 porcję (166 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    208.03 kcal
    10.4%
  • Białko
    11.60 g
    23.2%
  • Węglowod.
    22.42 g
    8.3%
  • Tłuszcze
    8.57 g
    12.24%
  • Błonnik
    2.38 g
    9.52%
  • GDA
    10.4 %
Składniki
  • Quinoa - komosa ryżowa - 180g (szklanka)
  • Bułka tarta - 140g (17 ½ łyżki stołowej)
  • Jaja kurze surowe - 400g (8 sztuk)
  • Białko jaja kurzego - 100g (4 sztuki)
  • Cebula dymka - 60g (3 sztuki)
  • Ser, Cheddar pełnotłusty - 45g
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Szpinak młody - 50g (2 garście)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu, lekko ostudź.

KROK 2: Do miski przełóż ostudzoną komosę, dodaj 2 jaja, 4 białka jaj, posiekaną cebulkę, ser i bułkę tartą. Dopraw według uznania, wymieszaj i odstaw na kilka minut.

KROK 3: Z masy uformuj 6 kotlecików. Na patelni rozgrzej olej i przysmażaj kotleciki do zarumienienia, kilka minut z obydwu stron. Usmażone zostaw pod przykryciem.

KROK 4: Jajka w koszulce: Jajko przelej do miseczki. W wysokim garnku zagotuj wodę. Trzepaczką bądź widelcem utwórz w wodzie wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlej jajko z miseczki. Przestań mieszać i gotuj jajko ok. 3 minuty. Po tym czasie wyciągnij je łyżką i osusz na ręczniku.

KROK 5: Na talerzu układaj kotlecika, porcję szpinaku i jajko w koszulce. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

Smacznego!