Kukurydziana polenta z warzywami i parmezanem
(2)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
401 kcal / 1 porcję (311 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność128.67 kcal6.43%
-
Białko4.67 g9.34%
-
Węglowod.19.96 g7.39%
-
Tłuszcze4.07 g5.81%
-
Błonnik2.69 g10.76%
-
GDA6.43 %
Składniki
- Kaszka kukurydziana surowa - 250g (1 ½ szklanki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 400g (1 ⅔ szklanki)
- Woda - 100g (½ szklanki)
- Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
- Pietruszka, korzeń - 200g
- Marchew - 200g
- Dynia, pestki - 20g (2 łyżki stołowe)
- Parmezan tarty - 24g (3 łyżki stołowe)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Natka pietruszki pęczek - 18g (pęczek)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W garnku zagotuj mleko i wodę. Dodaj kaszę kukurydzianą, tymianek, sól i pieprz, gotuj to zgęstnienia. Następnie wylej ją na blaszkę, na grubość ok. 2-3 cm.
KROK 2: Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż czosnek, pestki dyni, pokrojoną marchew i pietruszkę. Nastęnie dorzuć świeżo posiekaną natkę pietruszki i utarty parmezan. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij je z patelni na osobny talerz.
KROK 3: Z polenty wykrawaj okrągłe placki i lekko podsmaż na patelni po warzywach. Układaj je na talerzu, wyłóż porcję warzyw i udekoruj świeżą natką.
Smacznego!