Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Kukurydziana polenta z warzywami i parmezanem

(2)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
401 kcal / 1 porcję (311 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    128.67 kcal
    6.43%
  • Białko
    4.67 g
    9.34%
  • Węglowod.
    19.96 g
    7.39%
  • Tłuszcze
    4.07 g
    5.81%
  • Błonnik
    2.69 g
    10.76%
  • GDA
    6.43 %
Składniki
  • Kaszka kukurydziana surowa - 250g (1 ½ szklanki)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 400g (1 ⅔ szklanki)
  • Woda - 100g (½ szklanki)
  • Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
  • Pietruszka, korzeń - 200g
  • Marchew - 200g
  • Dynia, pestki - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Parmezan tarty - 24g (3 łyżki stołowe)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Natka pietruszki pęczek - 18g (pęczek)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W garnku zagotuj mleko i wodę. Dodaj kaszę kukurydzianą, tymianek, sól i pieprz, gotuj to zgęstnienia. Następnie wylej ją na blaszkę, na grubość ok. 2-3 cm.

KROK 2: Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż czosnek, pestki dyni, pokrojoną marchew i pietruszkę. Nastęnie dorzuć świeżo posiekaną natkę pietruszki i utarty parmezan. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij je z patelni na osobny talerz.

KROK 3: Z polenty wykrawaj okrągłe placki i lekko podsmaż na patelni po warzywach. Układaj je na talerzu, wyłóż porcję warzyw i udekoruj świeżą natką.


Smacznego!