Dorsz, filety panierowane, smażone
(5)
15 minut + czas marynowania ryby
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
345 kcal / 1 porcję (235 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność147.17 kcal7.36%
-
Białko14.35 g28.7%
-
Węglowod.10.08 g3.73%
-
Tłuszcze5.74 g8.2%
-
Błonnik0.74 g2.96%
-
GDA7.36 %
Składniki
- Dorsz, świeży, filety bez skóry - 1000g
- Mąka pszenna, typ 500 - 65g (½ szklanki)
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Bułka tarta - 112g (14 łyżek stołowych)
- Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 60g (6 łyżek stołowych)
- Pieprz czarny - 8g (8 szczypt)
- Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Rybę opłucz i osusz. Przy pomocy szczypców lub ręki, widelca wyciągnij wyczuwalne większe ości. Filety oprósz pieprzem cytrynowym z obu stron i skrop sokiem z jednej cytryny. Odstaw całość na 30 minut.
KROK 2: Zamarynowane filety panieruj kolejno w mące wymieszanej z solą, roztrzepanych jajkach a na koniec w bułce tartej. Ostatnią warstwę panierki lekko podociskaj (nie odpadnie).
KROK 3: Opanierowane filety kładź na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż aż się zrumienią od spodu, a wtedy delikatnie, przy pomocy szerokiej łopatki, przewróć je na drugą stronę i dalej smaż do zrumienienia.
*Smażonego dorsza najlepiej podać z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej
Smacznego!