Czerwona zupa z soczewicą i jaglanką
(5)
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
225 kcal / 1 porcję (457 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność49.15 kcal2.46%
-
Białko2.57 g5.14%
-
Węglowod.8.99 g3.33%
-
Tłuszcze1.01 g1.44%
-
Błonnik0.88 g3.52%
-
GDA2.46 %
Składniki
- Cebula - 80g (sztuka)
- Marchew - 240g
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Pomidory w puszce - 800g (2 puszki)
- Soczewica czerwona, nasiona suche - 100g
- Ciecierzyca z puszki - 170g (szklanka)
- Kasza jaglana sucha - 120g
- Wywar warzywny - 1200g (5 szklanek)
- Kmin rzymski - 5g (łyżeczka)
- Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
- Oregano - 4g (2 łyżeczki)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Cynamon mielony - 1g (¼ łyżeczki)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Czerwoną soczewicę i kaszę jaglaną przepłucz na sitku.
KROK 2: W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek i smaż do miękkości. Następnie dodaj wszystkie przyprawy, pokrojoną w drobne talarki marchew i podsmażaj.
KROK 3: Do garnka dodaj przepłukaną soczewicę i kaszę i ponownie wymieszaj. Wlej pomidory, dodaj bulion i całość doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 20 minut.
KROK 4: Do garnka dorzuć cieciorkę, dodaj sok z cytryny i podgotuj jeszcze kilka minut.
KROK 5: Gotową zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!