Jęczmienne kaszotto z marchewką i pieczarkami
(5)
55 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
229 kcal / 1 porcję (289 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność79.41 kcal3.97%
-
Białko4.96 g9.92%
-
Węglowod.8.71 g3.23%
-
Tłuszcze2.60 g3.71%
-
Błonnik1.23 g4.92%
-
GDA3.97 %
Składniki
- Marchew - 120g
- Kasza jęczmienna perłowa sucha - 120g
- Wywar warzywno-drobiowy - 800g (4 szklanki)
- Wino białe, wytrawne - 75g (½ lampki)
- Pieczarki - 200g (10 sztuk)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Cebula - 80g (sztuka)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
- Parmezan tarty - 24g (3 łyżki stołowe)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż czosnek i cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i poczekaj aż odparują.
KROK 2: Warzywa zalej winem i poczekaj aż się zredukuje. Następnie wlej bulion, dodaj kaszę jęczmienną, tymianek, sól i pieprz. Przykryj pokrywką i gotuj do miękkości.
KROK 3: Gdy kasza jest już miękka, danie rozkładaj na talerze i posyp odrobiną parmezanu.
Smacznego!