Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Jęczmienne kaszotto z marchewką i pieczarkami

(5)
55 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
229 kcal / 1 porcję (289 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    79.41 kcal
    3.97%
  • Białko
    4.96 g
    9.92%
  • Węglowod.
    8.71 g
    3.23%
  • Tłuszcze
    2.60 g
    3.71%
  • Błonnik
    1.23 g
    4.92%
  • GDA
    3.97 %
Składniki
  • Marchew - 120g
  • Kasza jęczmienna perłowa sucha - 120g
  • Wywar warzywno-drobiowy - 800g (4 szklanki)
  • Wino białe, wytrawne - 75g (½ lampki)
  • Pieczarki - 200g (10 sztuk)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
  • Parmezan tarty - 24g (3 łyżki stołowe)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż czosnek i cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i poczekaj aż odparują.

KROK 2: Warzywa zalej winem i poczekaj aż się zredukuje. Następnie wlej bulion, dodaj kaszę jęczmienną, tymianek, sól i pieprz. Przykryj pokrywką i gotuj do miękkości.

KROK 3: Gdy kasza jest już miękka, danie rozkładaj na talerze i posyp odrobiną parmezanu.

Smacznego!