Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Zupa warzywna z kurczakiem i kaszą gryczaną

(6)
50 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
240 kcal / 1 porcję (437 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    54.96 kcal
    2.75%
  • Białko
    2.77 g
    5.54%
  • Węglowod.
    6.37 g
    2.36%
  • Tłuszcze
    2.81 g
    4.01%
  • Błonnik
    1.02 g
    4.08%
  • GDA
    2.75 %
Składniki
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Seler korzeniowy - 50g
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Bataty - 200g (sztuka)
  • Kapusta pekińska - 200g (4 liście)
  • Kasza gryczana niepalona, sucha - 66g (⅓ szklanki)
  • Wywar warzywny - 960g (4 szklanki)
  • Liść laurowy - 0.5g (sztuka)
  • Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
  • Mięso z ud kurczaka, ze skórą - 160g
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i selera. Lekko podsmaż do miękkości warzyw, ewentualnie w trakcie dodaj odrobinę wody.

KROK 2: Kiedy warzywa są już miękkie dodaj pokojone w kostkę bataty, posiekaną kapustę, suchą kaszę gryczaną, liść laurowy i tymianek. Przemieszaj, włóż udko z kurczaka i całość zalej wodą. Zupę doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut do momentu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Dopraw całość według uznania solą i pieprzem.

KROK 3: Gotową zupę rozlewaj na talerze i podawaj z kawałkami kurczaka i świeżą natką pietruszki.

Smacznego!