Sałatka z komosą ryżową, fetą i orzechami włoskimi
(5)
25 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
837 kcal / 1 porcję (366 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność228.71 kcal11.44%
-
Białko8.65 g17.3%
-
Węglowod.27.01 g10%
-
Tłuszcze10.32 g14.74%
-
Błonnik2.99 g11.96%
-
GDA11.44 %
Składniki
- Quinoa - komosa ryżowa - 180g (szklanka)
- Rodzynki, suszone - 45g (3 łyżki stołowe)
- Ciecierzyca z puszki - 170g (szklanka)
- Natka pietruszki pęczek - 18g (pęczek)
- Ser Feta - 100g (2 porcje)
- Jabłko - 150g
- Orzechy włoskie - 40g (10 sztuk)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Curry - 3g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przełóż do miski, dodaj rodzynki, wymieszaj i zostaw do ostygnięcia.
KROK 2: Fetę i jabłko pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Orzechy włoskie upraż na na suchej patelni. Z oliwy, soku z cytryny, curry, soli i pieprzu przygotuj dressing.
KROK 3: W misce wymieszaj razem komosę, fetę i jabłko. Dodaj przepłukaną ciecierzycę i posiekaną pietruszkę. Całość posyp orzechami przed podaniem.
Smacznego!