Prosta sałatka z krewetkami i awokado
-
Kaloryczność148.68 kcal7.43%
-
Białko4.89 g9.78%
-
Węglowod.12.05 g4.46%
-
Tłuszcze9.17 g13.1%
-
Błonnik2.17 g8.68%
-
GDA7.43 %
- Kasza jęczmienna perłowa sucha - 120g
- Krewetki tygrysie mrożone - 180g (12 sztuk)
- Pomidor koktajlowy - 200g (10 sztuk)
- Awokado - 480g
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Natka pietruszki siekana - 18g (3 łyżeczki)
- Sok pomarańczowy - 50g
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Wino białe, półwytrawne - 150g (lampka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jęczmienną ugotowuj według przepisu na opakowaniu, następnie odstaw do ostygnięcia.
KROK 2: Mrożone krewetki włóż do miski, zalej letnią wodą i zostaw do rozmrożenia. Następnie natnij lekko nożem wzdłuż tułowia i usuń czarne jelito. Opłucz i dokładnie je osusz. Na patelni, na maśle podsmaż czosnek, włóż krewetki i smaż ok. minutę. Następnie zalej winem i poczekaj aż odparuje. Zmniejsz ogień do średniego, krewetki przełóż na drugą stronę i smaż koleją minutę. Dorzuć posiekaną pietruszkę i resztę masła i odstaw z ognia.
KROK 3: Przygotuj dressing: oliwę wymieszaj z sokiem pomarańczowym i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
KROK 4: Awokado i pomidorki pokrój według uznania i dodaj do wystudzonej kaszy. Dołącz podsmażone krewetki, posiekaną pietruszkę i wszystko zalej dressingiem.
Smacznego!