Jaglane naleśniki z mango i twarożkiem
(4)
25 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
401 kcal / 1 porcję (302 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność132.81 kcal6.64%
-
Białko7.61 g15.22%
-
Węglowod.17.48 g6.47%
-
Tłuszcze3.76 g5.37%
-
Błonnik1.30 g5.2%
-
GDA6.64 %
Składniki
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Woda - 79.2g (⅓ szklanki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 240g (szklanka)
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 140g (9 ⅓ łyżki stołowej)
- Cukier brązowy - 20g (4 łyżeczki)
- Ser twarogowy półtłusty - 200g (10 łyżek stołowych)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 50g (2 łyżki stołowe)
- Mango - 280g (sztuka)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Mąka jaglana - 40g (¼ szklanki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Przygotuj naleśniki: Jaja, wodę, mleko, mąkę i 2 łyżeczki cukru energicznie połącz trzepaczką lub zmiksuj mikserem na gładką konsystencję. Odstaw na ok. 15 minut.
KROK 2: W miseczce rozgnieć twaróg z jogurtem i 2 łyżeczkami cukru. Mango obierz i pokrój w drobną kostkę.
KROK 3: Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju i rozporowadź po całej patelni. Na patelnię wylewaj porcję ciasta i smaż z obu stron kilka minut. Usmażone naleśniki faszeruj przygotowanym serkiem i porcją mango, a następnie zawijaj w rulon.
Smacznego!