Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Sałatka z awokado, krewetkami i rzodkiewką

(2)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
374 kcal / 1 porcję (335 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    111.52 kcal
    5.58%
  • Białko
    9.12 g
    18.24%
  • Węglowod.
    4.08 g
    1.51%
  • Tłuszcze
    6.34 g
    9.06%
  • Błonnik
    1.22 g
    4.88%
  • GDA
    5.58 %
Składniki
  • Krewetki tygrysie mrożone - 500g (33 ⅓ sztuki)
  • Seler naciowy - 90g (2 łodygi)
  • Rzodkiewka - 90g (6 sztuk)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Natka pietruszki siekana - 12g (2 łyżeczki)
  • Jarmuż - 20g (4 liście)
  • Limonka - 100g (sztuka)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Kolendra swieża - 7.5g (½ pęczka)
  • Majonez - 25g (łyżka stołowa)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 75g (3 łyżki stołowe)
  • Wino białe, półwytrawne - 150g (lampka)
  • Awokado - 240g
  • Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Mrożone krewetki włóż do miski, zalej letnią wodą i zostaw do rozmrożenia. Następnie natnij lekko nożem wzdłuż tułowia i usuń czarne jelito. Opłucz i dokładnie je osusz. Na patelni, na maśle podsmaż czosnek, włóż krewetki i smaż ok. minutę. Następnie zalej winem i poczekaj aż odparuje. Zmniejsz ogień do średniego, krewetki przełóż na drugą stronę i smaż koleją minutę. Dorzuć posiekaną pietruszkę i resztę masła i odstaw z ognia.

KROK 2: Z majonezu, jogurtu i posiekanej kolendry przygotuj sos. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki.

KROK 3: Do miski przełóż krewetki, dodaj pokrojony seler, awokado, jarmuż i rzodkiewki. Wymieszaj z sosem i udekoruj posiekaną kolendrą.

Smacznego!