Gulasz wołowy duszony z warzywami
(10)
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
304 kcal / 1 porcję (519 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność58.52 kcal2.93%
-
Białko6.02 g12.04%
-
Węglowod.6.10 g2.26%
-
Tłuszcze1.71 g2.44%
-
Błonnik1.21 g4.84%
-
GDA2.93 %
Składniki
- Wołowina, pieczeń - 500g
- Papryka czerwona - 800g (4 sztuki)
- Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
- Marchew - 50g
- Przecier pomidorowy - 60g (¼ szklanki)
- Wywar warzywny - 240g (szklanka)
- Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 10g (łyżka stołowa)
- Ziemniaki - 300g (4 sztuki)
- Pietruszka, korzeń - 1.6g
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Papryka słodka mielona - 6g (2 łyżeczki)
- Liść laurowy - 1.5g (3 sztuki)
- Ziele angielskie - 3g (1 ½ sztuki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na dużej patelni na łyżeczce oliwy, dodaj startą na tarce z grubymi oczkami marchewkę i smaż chwilkę.
KROK 2: Dodaj pokrojoną w małą kostkę wołowinę oraz drobno pokrojone papryki. Zalej wszystko bulionem i dodaj listki laurowe oraz ziela angielskie. Duś, dolewając wody w razie potrzeby przez około 2 godziny (aż mięso zmięknie, a z papryk powstanie sos).
KROK 3: Po upływie tego czasu dodaj przecier pomidorowy i dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku.
*Gulasz wołowy najlepiej smakuje z ugotowanym w mundurku ziemniakiem lub kaszą gryczaną.
Smacznego!