Energetyczne kulki z masłem orzechowym
(46)
15 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
364 kcal / 1 porcję (75 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność484.12 kcal24.21%
-
Białko10.44 g20.88%
-
Węglowod.42.06 g15.58%
-
Tłuszcze31.09 g44.41%
-
Błonnik8.79 g35.16%
-
GDA24.21 %
Składniki
- Masło orzechowe - 140g (7 łyżek stołowych)
- Syrop klonowy - 50g (10 łyżeczek)
- Płatki owsiane górskie - 110g (11 łyżek stołowych)
- Siemię lniane - 20g (2 łyżki stołowe)
- Nasiona chia - 20g (2 łyżki stołowe)
- Żurawina suszona - 36g (3 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Masło orzechowe, syrop klonowy, płatki owsiane, zmielone siemię lniane, nasiona chia oraz suszoną żurawinę umieść w misce, a następnie wymieszaj do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Jeśli masa będzie za gęsta, możesz dodać odrobinę mleka.
KROK 2: Następnie tak przygotowane składniki umieść w lodówce na 5 minut. Po tym czasie wyjmij je z lodówki i formuj wilgotnymi dłońmi kulki lub użyj do tego łyżki do lodów.
*Gotowe kulki przechowuj w lodówce.
*W celu przygotowania wersji bezglutenowej, użyj bezglutenowych płatków owsianych.
Smacznego!