Bigos popularny
(4)
80 minut
5 osób
średni
Wartości odżywcze
773 kcal / 1 porcję (535 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność144.40 kcal7.22%
-
Białko9.42 g18.84%
-
Węglowod.4.00 g1.48%
-
Tłuszcze10.66 g15.23%
-
Błonnik1.24 g4.96%
-
GDA7.22 %
Składniki
- Kapusta kiszona - 990g (9 szklanek)
- Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
- Kiełbasa zwyczajna - 400g
- Wieprzowina, łopatka - 1000g
- Koncentrat pomidorowy, 30% - 60g (4 łyżeczki)
- Śliwki z pestką, suszone - 70g
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Majeranek otarty, suszony - 6g (2 łyżeczki)
- Kmin rzymski - 5g (łyżeczka)
- Podgrzybek - 50g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj do miękkości.
KROK 2: Grzyby namocz i ugotuj.
KROK 3: Mięso pokrój w kostkę i podsmaż, następnie dodaj pokrojoną cebulę, jałowiec. Podlej szklanką wody i duś do miękkości.
KROK 4: Do kapusty dodaj mięso, pokrojoną kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i koncentrat pomidorowy.
KROK 5: Dopraw pieprzem i majerankiem. Kminek zaparz wrzącą wodą i przecedź do bigosu (ziarenka wyrzuć).
KROK 6: Grzyby pokrój w paseczki, wodę zachowaj do bigosu. Gotuj ok. 60 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszaj.
* Bigos jest tym lepszy, im dłużej go gotujesz.
Smacznego!