Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Fasolka po bretońsku

(0)
30 minut + czas moczenia
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
297 kcal / 1 porcję (223 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    132.86 kcal
    6.64%
  • Białko
    10.48 g
    20.96%
  • Węglowod.
    22.16 g
    8.21%
  • Tłuszcze
    2.35 g
    3.36%
  • Błonnik
    5.12 g
    20.48%
  • GDA
    6.64 %
Składniki
  • Fasola biała, nasiona suche - 200g
  • Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 100g
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Przecier pomidorowy - 240g (szklanka)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
  • Majeranek otarty, suszony - 3g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Fasolę namocz na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. Gotuj w wodzie, w której się moczyła z dodatkiem soli, aż będzie miękka. Odlej nadmiar wody.

KROK 2: Na patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulkę i drobno pokrojonego świeżego kurczaka doprawionego solą, pieprzem i czosnkiem. Mięso dodaj do fasoli, wymieszaj wszystko z przecierem pomidorowym, dodaj zgnieciony ząbek czosnku i ulubione przyprawy. Gotuj jeszcze 15 minut.

Smacznego!