Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Marchewkowo - kukurydziane placuszki

(44)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
235 kcal / 1 porcję (211 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    111.55 kcal
    5.58%
  • Białko
    5.30 g
    10.6%
  • Węglowod.
    13.05 g
    4.83%
  • Tłuszcze
    5.16 g
    7.37%
  • Błonnik
    2.56 g
    10.24%
  • GDA
    5.58 %
Składniki
  • Marchew - 180g
  • Papryka czerwona - 200g (sztuka)
  • Kukurydza, konserwowa - 130g (8 ⅔ łyżki stołowej)
  • Szczypiorek siekany - 10g (2 łyżki stołowe)
  • Natka pietruszki siekana - 30g (5 łyżeczek)
  • Mozzarella - 45g (3 plastry)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 60g (¼ szklanki)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 60g (4 łyżki stołowe)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, usuń z niej nasiona i pokrój ją w drobną kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.

KROK 2: Tak przygotowane warzywa umieść w misce. Dodaj do nich posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, pokrojoną mozzarellę, sól, pieprz, paprykę i mielony kmin.

KROK 3: Do osobnej miseczki wbij jajka, wlej mleko, wsyp mąkę i wymieszaj. Następnie dodaj warzywa i połącz ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki.

KROK 4: Z gotowego ciasta formuj placuszki i smaż je z obu stron na rozgrzanym oleju.

*Doskonale komponują się z domowym sosem czosnkowym lub pomidorowym.

Smacznego!