Marchewkowo - kukurydziane placuszki
(44)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
235 kcal / 1 porcję (211 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność111.55 kcal5.58%
-
Białko5.30 g10.6%
-
Węglowod.13.05 g4.83%
-
Tłuszcze5.16 g7.37%
-
Błonnik2.56 g10.24%
-
GDA5.58 %
Składniki
- Marchew - 180g
- Papryka czerwona - 200g (sztuka)
- Kukurydza, konserwowa - 130g (8 ⅔ łyżki stołowej)
- Szczypiorek siekany - 10g (2 łyżki stołowe)
- Natka pietruszki siekana - 30g (5 łyżeczek)
- Mozzarella - 45g (3 plastry)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 60g (¼ szklanki)
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 60g (4 łyżki stołowe)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, usuń z niej nasiona i pokrój ją w drobną kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
KROK 2: Tak przygotowane warzywa umieść w misce. Dodaj do nich posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, pokrojoną mozzarellę, sól, pieprz, paprykę i mielony kmin.
KROK 3: Do osobnej miseczki wbij jajka, wlej mleko, wsyp mąkę i wymieszaj. Następnie dodaj warzywa i połącz ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki.
KROK 4: Z gotowego ciasta formuj placuszki i smaż je z obu stron na rozgrzanym oleju.
*Doskonale komponują się z domowym sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Smacznego!