Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Jogurtowe pancakes z borówkami

(23)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
367 kcal / 1 porcję (177 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    206.80 kcal
    10.34%
  • Białko
    7.07 g
    14.14%
  • Węglowod.
    29.44 g
    10.9%
  • Tłuszcze
    7.78 g
    11.11%
  • Błonnik
    2.88 g
    11.52%
  • GDA
    10.34 %
Składniki
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 170g (6 ⅔ łyżki stołowej)
  • Masło ekstra - 30g (6 łyżeczek)
  • Skórka z cytryny - 2.5g (½ łyżeczki)
  • Syrop klonowy - 15g (3 łyżeczki)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
  • Płatki owsiane górskie - 240g (24 łyżek stołowych)
  • Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
  • Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Borówki amerykańskie - 140g (szklanka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Do miski wlej jogurt, roztopione, wystudzone masło, syrop klonowy, sok z cytryny oraz dodaj skórkę z cytryny. Wbij jajka i delikatnie połącz ze sobą składniki.

KROK 2: Płatki owsiane zmiel na mąkę. Gotową mąkę przesyp do drugiej miski, dodaj sodę, sól oraz cynamon. Wymieszaj.

KROK 3: Suche składniki wsypuj powoli do mokrych, delikatnie mieszając. Kiedy składniki będą już połączone, wsyp borówki i wmieszaj je w ciasto.

KROK 4: Na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię wlewaj kolejno porcje ciasta. Smaż z dwóch stron, do uzyskania złotego koloru. Jeśli pancakes będą przywierać, możesz rozpusić na patelni odrobinę masła.

KROK 5: Gotowe pancakes przełóż na talerz i podawaj je udekorowane kleksem jogurtu naturalnego, borówkami oraz polane syropem klonowym.

Smacznego!