Pancakes szpinakowo - jaglankowe
(25)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
355 kcal / 1 porcję (180 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność197.15 kcal9.86%
-
Białko6.86 g13.72%
-
Węglowod.34.45 g12.76%
-
Tłuszcze3.99 g5.7%
-
Błonnik1.48 g5.92%
-
GDA9.86 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 180g
- Szpinak świeży - 75g
- Bazylia świeża - 10g (2 gałązki)
- Maślanka naturalna 0,5 % tłuszczu - 240g (szklanka)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Olej kokosowy - 15g
- Mąka pszenna, typ 550 - 130g (szklanka)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Zblenduj szpinak, świeżą bazylię, maślankę, jajo na jednolitą masę. Ugotuj wcześniej uprażoną i wypłukaną wrzątkiem kaszę jaglaną w proporcji 2,5 szklanki wody na szklankę kaszy.
KROK 2. W osobnej misce wymieszaj resztę składników i kaszę, następnie połącz ze zmiksowaną masą.
KROK 3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, posmaruj olejem kokosowym a następie smaż z dwóch stron placuszki dowolnej wielkości, tak jak lubisz ;)
Smacznego!