Sałatka z jajem, warzywami i kaszą gryczaną
(2)
15 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
263 kcal / 1 porcję (262 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność100.45 kcal5.02%
-
Białko6.56 g13.12%
-
Węglowod.11.79 g4.37%
-
Tłuszcze3.57 g5.1%
-
Błonnik1.60 g6.4%
-
GDA5.02 %
Składniki
- Sałata lodowa - 110g (2 ⅔ liścia)
- Brokuły - 100g
- Rzodkiewka - 30g (2 sztuki)
- Kasza gryczana sucha - 60g
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Ciecierzyca z puszki - 50g (¼ szklanki)
- Kiełki lucerny - 16g (2 łyżki stołowe)
- Kiełki słonecznika - 8g
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Ugotuj kaszę gryczaną wg wytycznych producenta. Do wrzącej osolonej wody wrzuć niewielkie różyczki brokuła. Po 3 minutach odcedź, włóż do lodowatej wody, by zatrzymać proces gotowania ( nikt chyba nie lubi rozgotowanego brokuła ;) Ugotuj jaja na twardo lub tak jak lubisz.
KROK 2. Porwij sałatę lodową na mniejsze fragmenty, ułóż na płaskim talerzu.
KROK 3. Na sałacie ułóż ugotowane wcześniej składniki, ciecierzycę, pokrojone w ćwiartki jaja, kiełki.
Smacznego!