Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Warzywne placuszki z kaszą jaglaną

(1)
15 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
784 kcal / 1 porcję (456 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    172.16 kcal
    8.61%
  • Białko
    6.57 g
    13.14%
  • Węglowod.
    32.21 g
    11.93%
  • Tłuszcze
    2.58 g
    3.69%
  • Błonnik
    2.63 g
    10.52%
  • GDA
    8.61 %
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 90g
  • Cebula czerwona - 30g (⅓ sztuki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Papryka czerwona - 50g (¼ sztuki)
  • Cukinia - 50g
  • Bakłażan - 50g
  • Natka pietruszki siekana - 36g (6 łyżeczek)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Mąka jaglana - 90g (⅔ szklanki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1. Pokrój w drobną kostkę wszystkie warzywa. Ugotuj kaszę jaglaną.

KROK 2. Przysmaż na niewielkiej ilości oleju wszystkie warzywa, mają być al dente.

KROK 3. Wymieszaj warzywa z kaszą, dodaj jajo, mąkę, przyprawy. Smaż placuszki takiej wielkości i grubości jak lubisz.

*Placuszki możesz podawać z gęstym jogurtem lub guacamole.

Smacznego!