Hummus z imbirem i kurkumą
(37)
15 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
172 kcal / 1 porcję (108 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność159.15 kcal7.96%
-
Białko7.34 g14.68%
-
Węglowod.15.64 g5.79%
-
Tłuszcze7.38 g10.54%
-
Błonnik1.04 g4.16%
-
GDA7.96 %
Składniki
- Ciecierzyca z puszki - 340g (2 szklanki)
- Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
- Tahini - 36g (3 łyżki stołowe)
- Czosnek mały - 6g (2 ząbki)
- Imbir korzeń - 5g
- Kurkuma - 2g
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Woda - 30g (¼ szklanki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ciecierzycę odcedź i wsyp do misy blendera. Dodaj starty świeży imbir, sok z cytryny, pastę tahini, czosnek, mieloną kurkumę, sól i pieprz.
KROK 2: Blenduj do momentu otrzymania gładkiej masy. Następnie stopniowo wlewaj zimną wodę i miskuj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
Smacznego!