Buraki z jabłkami
(8)
15 minut + czas pieczenia buraków
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
140 kcal / 1 porcję (166 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność84.33 kcal4.22%
-
Białko1.26 g2.52%
-
Węglowod.10.90 g4.04%
-
Tłuszcze4.77 g6.81%
-
Błonnik1.79 g7.16%
-
GDA4.22 %
Składniki
- Buraki gotowane - 480g
- Jabłko - 120g
- Cebula - 40g (½ sztuki)
- Cukier - 6g (łyżeczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Buraki umyj i ugotuj w mundurkach do miękkości. Ostudź, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
KROK 2: Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Jabłko również zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę podsmaż na łyżce oleju rzepakowego, a gdy się zeszkli dodaj jabłko. Następnie wlej pół szklanki wrzątku i cukier i wymieszaj trzepaczką do połączenia składników.
KROK 3: Całość podduś chwilę, a następnie dodaj buraczki, dopraw solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Duś jeszcze chwilę, w razie potrzeby podlej nieco wodą.
Smacznego!