Batat faszerowany kaszą jaglaną, groszkiem, fetą i soczewicą
-
Kaloryczność175.67 kcal8.78%
-
Białko8.41 g16.82%
-
Węglowod.29.62 g10.97%
-
Tłuszcze3.38 g4.83%
-
Błonnik3.66 g14.64%
-
GDA8.78 %
- Bataty - 200g (sztuka)
- Kasza jaglana sucha - 90g
- Soczewica czarna, nasiona suche - 40g
- Groszek zielony, mrożony - 70g
- Ser Feta - 80g (1 ⅔ porcji)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Sok z limonki - 3g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Umyj dokładnie batata, przekrój wzdłuż na pół, włóż na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 180*C. W czasie kiedy batat będzie się piekł, ugotuj w lekko osolonej wodzie kaszę jaglaną i soczewicę. Blanszuj 3 min mrożony groszek. Nie wyłączaj piekarnika.
KROK 2. Pokrój w drobną kostkę lub pokrusz fetę. Dokładnie wymieszaj ze sobą groszek, kaszę, soczewicę i fetę. Połowę groszku możesz przed wymieszaniem zblednować, by powstała masa, która połączy wszystkie składniki farszu. Dodaj pieprz i sok z limonki.
KROK 3. Po upieczeniu batatów, wydrąż delikatnie w połówkach wgłębienia. Wypełnij wcześniej przygotowanym farszem.
KROK 4. Możesz posypać tartym parmezanem. Włóż do piekarnika jeszcze na 15 min. Po wyjęciu z piekarnika posyp świeżą bazylią, szczypiorkiem lub innymi ziołami.
Smacznego!