Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Makaron z krewetkami i szparagami z czerwonym pesto

(45)
20 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
437 kcal / 1 porcję (296 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    147.61 kcal
    7.38%
  • Białko
    10.17 g
    20.34%
  • Węglowod.
    17.24 g
    6.39%
  • Tłuszcze
    4.27 g
    6.1%
  • Błonnik
    2.35 g
    9.4%
  • GDA
    7.38 %
Składniki
  • Makaron razowy spaghetti, surowy - 260g
  • Krewetki tygrysie mrożone - 300g (20 sztuk)
  • Szparagi - 500g (1 ⅓ garści)
  • Pesto czerwone - 50g (5 łyżeczek)
  • Parmezan tarty - 16g (2 łyżki stołowe)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Papryczka chili - 5g (¼ sztuki)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

KROK 1: Mrożone krewetki włóż do miski, zalej letnią wodą i zostaw do rozmrożenia. Następnie natnij lekko nożem wzdłuż tułowia i usuń czarne jelito. Opłucz i dokładnie je osusz. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek oraz pokrojoną papryczkę chili (z usuniętymi pestkami), włóż krewetki i smaż ok. minuty.

KROK 2: Szparagi umyj, odłam stwardniałe końcówki i pokrój na talarki ok. 1cm grubości. Wrzuć je na patelnię z krewetkami i smaż przez ok. 8 minut.

KROK 3: Natkę pietruszki posiekaj, a parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ugotowany makaron odcedź i wrzuć na patelnię. Dodaj czerwone pesto oraz natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty.

KROK 4: Gotowane danie przełóż na talerz. Podawaj posypane parmezanem.

Smacznego!