Bezglutenowe, czekoladowe pancakes z batata
(2)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
392 kcal / 1 porcję (205 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność190.95 kcal9.55%
-
Białko6.13 g12.26%
-
Węglowod.32.37 g11.99%
-
Tłuszcze4.66 g6.66%
-
Błonnik2.15 g8.6%
-
GDA9.55 %
Składniki
- Bataty - 200g (sztuka)
- Kasza jaglana sucha - 180g
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Kakao 16%, proszek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Maślanka naturalna 0,5 % tłuszczu - 240g (szklanka)
- Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
- Kasza gryczana sucha - 80g
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Upiecz bataty do momentu aż będą rozpadać się pod naciskiem widelca.
KROK 2. Zblenduj upieczone bataty, maślankę, jajo, kakao na jednolitą masę. Ugotuj wcześniej uprażoną i wypłukaną wrzątkiem kaszę gryczaną.
KROK 3. W osobnej misce wymieszaj resztę składników i kaszę, następnie połącz ze zmiksowaną masą.
KROK 4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, posmaruj olejem kokosowym, a następie smaż z dwóch stron placuszki dowolnej wielkości, tak jak lubisz.
Smacznego!