Quesadillas z mięsem mielonym i pęczakiem
(1)
40 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
680 kcal / 1 porcję (320 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność212.86 kcal10.64%
-
Białko12.90 g25.8%
-
Węglowod.21.04 g7.79%
-
Tłuszcze8.97 g12.81%
-
Błonnik1.43 g5.72%
-
GDA10.64 %
Składniki
- Placek tortilli pszennej z dodatkiem siemienia lnianego - 126g (2 sztuki)
- Mięso mielone z indyka - 200g (2 porcje)
- Ser Gouda, tarty - 100g (10 łyżek stołowych)
- Kasza jęczmienna, pęczak - 60g
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Cebula czerwona - 30g (⅓ sztuki)
- Papryka czerwona - 30g (¼ sztuki)
- Fasola czerwona, konserwowa - 40g (2 łyżki stołowe)
- Kukurydza, konserwowa - 30g (2 łyżki stołowe)
- Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
- Kmin rzymski - 5g (łyżeczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Przysmaż na patelni pokrojony drobno czosnek, cebulę i paprykę, po chwili dorzuć mięso. Smaż 5 min, posyp przyprawami, dodaj fasolę, kukurydzę, ugotowany pęczak, pomidory konserwowe, krojone. Duś bez przykrywki do całkowitego wyparowania wody.
KROK 2. Zetrzyj ser na dużym oczku. Posyp cienką warstwę na pierwszym placku, następnie ułóż warstwę farszu i znów sera. Całość zamknij drugim plackiem. Danie możesz umieścić na rozgrzanej, suchej patelni i zapiekać z dwóch stron do momentu roztopienia sera i zarumienienia tortilli. Możesz też włożyć do piekarnika i piec w 170 *C do momentu lekkiego zarumienienia.
Smacznego!