Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Zupa botwinkowa z pęczakiem

(2)
40 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
235 kcal / 1 porcję (331 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    71.08 kcal
    3.55%
  • Białko
    2.64 g
    5.28%
  • Węglowod.
    14.70 g
    5.44%
  • Tłuszcze
    1.83 g
    2.61%
  • Błonnik
    3.74 g
    14.96%
  • GDA
    3.55 %
Składniki
  • Kasza jęczmienna, pęczak - 60g
  • Ziemniaki - 75g (sztuka)
  • Marchew - 30g
  • Seler korzeniowy - 30g
  • Pietruszka, korzeń - 30g
  • Por obrany - 30g
  • Boćwina - 280g (pęczek)
  • Ziele angielskie - 4g (2 sztuki)
  • Liść laurowy - 1g (2 sztuki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Koperek siekany - 16g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1. Przygotuj 1,5 litra wody na wywar, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Włoszczyznę i ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę. Cebulę, czosnek i por pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Botwinę dokładnie wypłucz i pokrój drobno wraz z buraczkami.

KROK 2. Wrzuć włoszczyznę, młode buraczki oddzielone od liści i podsmażone warzywa do wrzącego wywaru, dodaj suchą kaszę pęczak, sól i pieprz, możesz delikatnie zakwasić sokiem z cytryny jeśli lubisz.

KROK 3. Gdy warzywa z wywaru i kasza będą już miękkie, dorzuć listki i łodyżki młodych buraków.

Smacznego!