Placuszki marchewkowo - kukurydziane z kaszą jęczmienną
-
Kaloryczność157.19 kcal7.86%
-
Białko6.38 g12.76%
-
Węglowod.22.24 g8.24%
-
Tłuszcze5.88 g8.4%
-
Błonnik3.23 g12.92%
-
GDA7.86 %
- Marchew - 180g
- Kasza jęczmienna perłowa sucha - 100g
- Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
- Kukurydza, konserwowa - 105g (7 łyżek stołowych)
- Szczypiorek siekany - 20g (4 łyżki stołowe)
- Natka pietruszki siekana - 12g (2 łyżeczki)
- Mozzarella - 50g (3 ⅓ plastra)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 60g (4 łyżki stołowe)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, usuń z niej nasiona i pokrój ją w drobną kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. Ugotuj kaszę jęczmienną perłową wg. ustaleń producenta.
KROK 2: Tak przygotowane warzywa i kaszę umieść w misce. Dodaj do nich posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, pokrojoną mozzarellę, sól, pieprz, paprykę i mielony kmin.
KROK 3: Do osobnej miseczki wbij jajka, wsyp mąkę i wymieszaj. Następnie dodaj warzywa i połącz ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki.
KROK 4: Z gotowego ciasta formuj placuszki i smaż je z obu stron na rozgrzanym oleju.
*Doskonale komponują się z domowym sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Smacznego!