Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Placuszki marchewkowo - kukurydziane z kaszą jęczmienną

(1)
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
591 kcal / 1 porcję (376 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    157.19 kcal
    7.86%
  • Białko
    6.38 g
    12.76%
  • Węglowod.
    22.24 g
    8.24%
  • Tłuszcze
    5.88 g
    8.4%
  • Błonnik
    3.23 g
    12.92%
  • GDA
    7.86 %
Składniki
  • Marchew - 180g
  • Kasza jęczmienna perłowa sucha - 100g
  • Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
  • Kukurydza, konserwowa - 105g (7 łyżek stołowych)
  • Szczypiorek siekany - 20g (4 łyżki stołowe)
  • Natka pietruszki siekana - 12g (2 łyżeczki)
  • Mozzarella - 50g (3 ⅓ plastra)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 60g (4 łyżki stołowe)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, usuń z niej nasiona i pokrój ją w drobną kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. Ugotuj kaszę jęczmienną perłową wg. ustaleń producenta.

KROK 2: Tak przygotowane warzywa i kaszę umieść w misce. Dodaj do nich posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, pokrojoną mozzarellę, sól, pieprz, paprykę i mielony kmin.

KROK 3: Do osobnej miseczki wbij jajka, wsyp mąkę i wymieszaj. Następnie dodaj warzywa i połącz ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki.

KROK 4: Z gotowego ciasta formuj placuszki i smaż je z obu stron na rozgrzanym oleju.

*Doskonale komponują się z domowym sosem czosnkowym lub pomidorowym.

Smacznego!