Burgery z indyka, cukinii i fety
(53)
30 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
307 kcal / 1 porcję (267 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność114.86 kcal5.74%
-
Białko9.06 g18.12%
-
Węglowod.4.53 g1.68%
-
Tłuszcze7.08 g10.11%
-
Błonnik0.75 g3%
-
GDA5.74 %
Składniki
- Mięso mielone z indyka - 500g (5 porcji)
- Cukinia - 500g
- Ser Feta - 150g (3 porcje)
- Cebula czerwona - 100g (sztuka)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Papryka słodka, wędzona - 4g (2 szczypty)
- Bułka tarta - 40g (5 łyżek stołowych)
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Cukinię obierz i zetrzyj na tarce o dużym oczkach. Dopraw solą i odczekaj z 10 minut. Po tym czasie wyłóż ją na ręcznik papierowy w celu odciśnięcia nadmiaru wody. Osuszoną cukinię przełóż z powrotem do miski.
KROK 2: Do miski dodaj mielone mięso z indyka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną fetę, bułkę tartą sól, pieprz i wędzoną paprykę. Mieszaj do momenetu połączenia się wszystkich składników.
KROK 3: Wilgotnymi dłońmi formuj burgery. Za pomocą pędzelka nasmaruj patelnię grillową oliwą. Burgery grilluj z każdej strony przez około 5 minut.
Smacznego!