Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Burgery z indyka, cukinii i fety

(53)
30 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
307 kcal / 1 porcję (267 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    114.86 kcal
    5.74%
  • Białko
    9.06 g
    18.12%
  • Węglowod.
    4.53 g
    1.68%
  • Tłuszcze
    7.08 g
    10.11%
  • Błonnik
    0.75 g
    3%
  • GDA
    5.74 %
Składniki
  • Mięso mielone z indyka - 500g (5 porcji)
  • Cukinia - 500g
  • Ser Feta - 150g (3 porcje)
  • Cebula czerwona - 100g (sztuka)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Papryka słodka, wędzona - 4g (2 szczypty)
  • Bułka tarta - 40g (5 łyżek stołowych)
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Cukinię obierz i zetrzyj na tarce o dużym oczkach. Dopraw solą i odczekaj z 10 minut. Po tym czasie wyłóż ją na ręcznik papierowy w celu odciśnięcia nadmiaru wody. Osuszoną cukinię przełóż z powrotem do miski.

KROK 2: Do miski dodaj mielone mięso z indyka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną fetę, bułkę tartą sól, pieprz i wędzoną paprykę. Mieszaj do momenetu połączenia się wszystkich składników.

KROK 3: Wilgotnymi dłońmi formuj burgery. Za pomocą pędzelka nasmaruj patelnię grillową oliwą. Burgery grilluj z każdej strony przez około 5 minut.

Smacznego!