Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Tosty zapiekane z jajkiem, kaszą jaglaną i goudą

(1)
30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
423 kcal / 1 porcję (197 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    214.82 kcal
    10.74%
  • Białko
    11.62 g
    23.24%
  • Węglowod.
    24.72 g
    9.16%
  • Tłuszcze
    8.26 g
    11.8%
  • Błonnik
    1.45 g
    5.8%
  • GDA
    10.74 %
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 50g
  • Pieczywo tostowe pełnoziarniste - 108g (4 kromki)
  • Jaja kurze surowe - 200g (4 sztuki)
  • Ser Gouda, tarty - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Papryka słodka, wędzona - 2g (szczypta)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Oregano - 1g (½ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną, wystudź, dokładnie odcedź. Przypraw papryką wędzoną, oregano, solą i pieprzem, wymieszaj.

KROK 2. Używając zewnętrznej strony łyżki zrób w tostach zagłębienia. Przyciskaj dokładnie, aby kromki uległy w środku spłaszczeniu, dzięki temu będziesz mógł włożyć w to miejsce resztę składników. Włącz piekarnik na 160*C

KROK 3. W zrobione w poprzednim kroku zagłębienia wbij, żółtko i 1/3 białka (białka musisz trochę odjąć, ponieważ nie zmieści się w całości do tosta. Jajko obsyp przyprawioną kaszą dookoła, następnie całość posyp startym na dużym oczku serem. Zapiekaj do momentu całkowitego ścięcia jaj.

Smacznego!