Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Wegański pudding czekoladowy z kokosową śmietanką

(22)
20 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
489 kcal / 1 porcję (257 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    190.13 kcal
    9.51%
  • Białko
    3.45 g
    6.9%
  • Węglowod.
    10.11 g
    3.74%
  • Tłuszcze
    15.90 g
    22.71%
  • Błonnik
    2.28 g
    9.12%
  • GDA
    9.51 %
Składniki
  • Mleko kokosowe - 100g (½ szklanki)
  • Awokado - 280g
  • Kakao 16%, proszek - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Syrop klonowy - 25g (5 łyżeczek)
  • Masło orzechowe - 40g (2 łyżki stołowe)
  • Mleczko kokosowe - 200g (20 łyżek stołowych)
  • Truskawki - 60g (½ szklanki)
  • Migdały, płatki - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Aromat waniliowy - 4g (łyżeczka)
  • Cukier puder - 2.5g (½ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Do miski wlej mleko kokosowe, syrop klonowy, ekstrakt z wanilii, dodaj obrane i pokrojone awokado, kakao oraz masło orzechowe. Blenduj do momentu uzyskania kremowej konsystencji.

KROK 2: Pudding przełóż do salaterki i wsadź do lodówki na 15 minut.

KROK 3: W tym czasie przygotuj kokosową bitą śmietaną. Pamiętaj, żeby mleczko z którego robisz śmietankę było bardzo dobrze schłodzone (najlepiej trzymaj je w lodówce min. 8 godzin). Delikatnie otwórz puszkę ze schłodzonym mleczkiem. Wierzchnią część śmietanki przełóż łyżką do miski. Ubijaj do momentu uzyskania pyszystej śmietanki. Następnie dodaj pół łyżeczki cukru pudru, kilka kropel ekstraktu z wanilii i ponownie ubijaj przez kilka seksund.

KROK 4: Pudding wyjmij z lodówki. Udekoruj go podprażonymi płatkami migdałów, pokrojonymi owocami i śmietanką.

*Aby mieć większą pewność uzyskania bitej śmietany z mleka kokosowego, możesz miskę w której będziesz ją przyrządzać wsadzić na 30 minut do lodówki.

Smacznego!