Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Gryczane krakersy z rozmarynem i solą morską

(3)
30 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
405 kcal / 1 porcję (108 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    374.77 kcal
    18.74%
  • Białko
    9.95 g
    19.9%
  • Węglowod.
    34.41 g
    12.74%
  • Tłuszcze
    23.22 g
    33.17%
  • Błonnik
    3.76 g
    15.04%
  • GDA
    18.74 %
Składniki
  • Kasza gryczana sucha - 150g
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Olej kokosowy - 60g
  • Rozmaryn suszony - 6g (2 łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Czosnek mały - 6g (2 ząbki)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1. Podgrzej piekarnik przed 180 ° C. Rozpuść olej kokosowy. Zmiel kaszę gryczaną na mąkę. Drobno posiekaj rozmaryn (możesz dodać suszony).

KROK 2. W średniej miseczce zmieszaj mąkę, rozmaryn, sól i pieprz, przeciśnij lub zetrzyj czosnek. Wymieszaj w małej misce dwa jajka i połącz z olejem kokosowym. Dokładnie ugniataj "mokre" z "suchym", jeśli ciasto jest zbyt kruche, dodaj odrobinę wody, tak, by uzyskać elastyczną konsystencję.

KROK 3. Posyp odrobinę mąki na ciasto i na stolnicy lub blacie stołu, wałkuj do grubości ok 3 mm. Wycinaj nożykiem lub foremką prostokątne kształty. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 15 min do momentu zarumienienia krakersów.

Smacznego!