Gryczane krakersy z rozmarynem i solą morską
(3)
30 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
405 kcal / 1 porcję (108 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność374.77 kcal18.74%
-
Białko9.95 g19.9%
-
Węglowod.34.41 g12.74%
-
Tłuszcze23.22 g33.17%
-
Błonnik3.76 g15.04%
-
GDA18.74 %
Składniki
- Kasza gryczana sucha - 150g
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Olej kokosowy - 60g
- Rozmaryn suszony - 6g (2 łyżeczki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Czosnek mały - 6g (2 ząbki)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Podgrzej piekarnik przed 180 ° C. Rozpuść olej kokosowy. Zmiel kaszę gryczaną na mąkę. Drobno posiekaj rozmaryn (możesz dodać suszony).
KROK 2. W średniej miseczce zmieszaj mąkę, rozmaryn, sól i pieprz, przeciśnij lub zetrzyj czosnek. Wymieszaj w małej misce dwa jajka i połącz z olejem kokosowym. Dokładnie ugniataj "mokre" z "suchym", jeśli ciasto jest zbyt kruche, dodaj odrobinę wody, tak, by uzyskać elastyczną konsystencję.
KROK 3. Posyp odrobinę mąki na ciasto i na stolnicy lub blacie stołu, wałkuj do grubości ok 3 mm. Wycinaj nożykiem lub foremką prostokątne kształty. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 15 min do momentu zarumienienia krakersów.
Smacznego!