Gołąbki „bez zawijania” z młodą kapustą, botwiną i pęczakiem
-
Kaloryczność104.02 kcal5.2%
-
Białko8.23 g16.46%
-
Węglowod.7.03 g2.6%
-
Tłuszcze5.27 g7.53%
-
Błonnik1.06 g4.24%
-
GDA5.2 %
- Kasza jęczmienna perłowa sucha - 70g
- Mięso mielone z indyka - 500g (5 porcji)
- Boćwina - 140g (½ pęczka)
- Cebula - 80g (sztuka)
- Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Pomidory w puszce - 400g (puszka)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Ugotuj kaszę pęczak w lekko osolonej wodzie. Posiekaj w drobną kostkę kapustę, cebulę w kostkę, czosnek i botwinę.
KROK 2. Przygotuj sos. W małym rondlu podsmaż cebulę i czosnek do miękkości. Odłóż połowę przysmażonej cebuli z czosnkiem do mięsa a do reszty dodaj pomidory, trochę wody, sól, pieprz. Gotuj 10 minut, następnie zblenduj na gładki sos, możesz zabielić. Włącz piekarnik i ustaw na 17o*C z pieczeniem z góry i dołu.
KROK 3. Do mięsa mielonego dodaj posiekaną kapustę, botwinę, ugotowaną kaszę, odłożoną w poprzednim kroku podsmażoną cebulę i czosnek. Przypraw solą i pieprzem, dodaj 1 jajo. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
KROK 4. Formuj podłużne kotleciki o wadze ok 100g, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż "gołąbki" do nagrzanego piekarnika, piecz 25 min. Danie można również przygotować w parowarze lub po prostu ugotować.
*Po upieczeniu, możesz włożyć gołąbki do sosu i jeszcze chwilę całość podgotować.
Smacznego!